21 Οκτ 2009

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (2)

Οδηγίες & Συμβουλές προς τους γονείς

- Μάθετε τι είναι το Διαδίκτυο και μάθετε να «σερφάρετε». Έτσι μόνο, θα μπορέσετε:
  • να εξηγήσετε στα παιδιά σας με βάσιμα στοιχεία αυτά που έως τώρα δεν έχετε καταφέρει να καταστήσετε αρκετά σαφή
  • να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν, να μελετήσουν, να διασκεδάσουν και να βρουν πληροφορίες με σωστό τρόπο, όντας υπεύθυνα, σωστά ενημερωμένα και επάγρυπνα.
  • να κατανοήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τους τρόπους να τους αποφύγετε
- Μην απαγορεύετε το Διαδίκτυο.
- Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε τον οικογενειακή υπόθεση.
- Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά σας με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και σερφάρετε σε αυτούς τους χώρους μαζί.
- Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους: να μην δίνουν σε κανένα τη διεύθυνση της κατοικίας τους, τον αριθμό τηλεφώνου το όνομα του σχολείου τους, τη φωτογραφία τους ή τους κωδικούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει για τα δεδομένα των φίλων τους.
- Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να απολεσθεί ή να διαβαστεί από άτομα στα χέρια των οποίων μπορεί να περιέλθει. Μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με τις ταχυδρομικές κάρτες. Η απευθείας σύνδεση, επίσης, μοιάζει με δημόσιο χώρο: ποτέ δεν ξέρουμε ποιος μας κοιτά ή ποιος μας ακούει.
- Μάθετε στα παιδιά να μην ανοίγουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άτομα που δεν γνωρίζουν, γιατί μπορούν να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή.
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν δίνουν τον κωδικό σας ή τον αριθμό πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού σε κανέναν.
- Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφούν, δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Οι άνθρωποι δεν λένε πάντοτε την αλήθεια στο Διαδίκτυο.
- Συχνά τα παιδιά αποφεύγουν να αναφέρουν τα δυσάρεστα που συναντούν στο Διαδίκτυο. Έτσι, πρέπει να μάθουν ότι εάν κάποιος τους πει ή τους γράψει κάτι κατά τη διάρκεια απευθείας σύνδεσης ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο είναι δυσάρεστο ή τους προκαλεί ανησυχία, δεν φταίνε αυτά και γι' αυτό να το αναφέρουν σε εσάς.
- Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τη συνομιλία σε απευθείας σύνδεση (στα chat rooms). Ακόμη και σε έναν χώρο συνομιλίας που υποτίθεται ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι, προς το παρόν, δυνατόν να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να συμμετέχει ένα μεγάλο παιδί ή ένα ώριμο παιδί που προσπαθεί να παραπλανήσει άλλα παιδιά.
- Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν συναντούν κάποιο άτομο που γνώρισαν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο. Αν επιμένουν να γνωρίσουν κάποιον από κοντά, τότε η συνάντηση θα γίνει μόνο σε δημόσιο χώρο και μόνο με τη συνοδεία σας.
- Ορισμένοι παροχείς υπηρεσιών Διαδικτύου προσφέρουν ασφαλείς χώρους για παιδιά ή δέσμες φιλτραρίσματος. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε λογισμικό για να μπλοκάρετε κάποιες ιστοσελίδες που θεωρείτε επικίνδυνες ή ανάρμοστες για τα παιδιά σας. Ακόμα και με τα μέτρα αυτά, όμως, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τον κώδικα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προστατεύονται.
- Μάθετε στα παιδιά σας να μην απαντούν ποτέ σε πρόστυχα ή δελεαστικά μηνύματα. Εάν λαμβάνουν πρόστυχα ή προσβλητικά μηνύματα ή μηνύματα που δεν κατανοούν ή δουν απρεπείς εικόνες στο Διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να σας το λένε. Σκόπιμο είναι να αναφέρετε παρόμοια προβλήματα στον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου.
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν κατεβάζουν λογισμικό, μουσική, βίντεο, ή οτιδήποτε από το Διαδίκτυο ή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου που αναφέρει πνευματική ιδιοκτησία, γιατί εκείνη τη στιγμή παρανομούν χωρίς να το ξέρουν.