25 Σεπ 2010

Σουρρεαλιστικά παιχνίδια

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' Λυκείου, μετά τη διδασκαλία αποσπασμάτων από ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου στο μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έγιναν για λίγο σουρρεαλιστές ποιητές με τις δικές τους ποιητικές δοκιμές.


Έπαιξαν στρακαπόκο και σουρρεαλιστικό τηλέφωνο, δύο παιχνίδια από το περιοδικό penetraλia της σουρρεαλιστικής ομάδας στα Γιάννενα.

Στο πρώτο παιχνίδι, οι μαθητές ανά ομάδες επέλεξαν τυχαία δύο σελίδες από ένα λεξικό και πάλι τυχαία επέλεξαν από την κάθε σελίδα μία λέξη που τους έκανε εντύπωση.
Τα ασυνήθιστα λεκτικά ζεύγη που προέκυψαν όπως δαλτονισμός / δανεικός, καρβουνιάρικη / αστρακάν, καβαλάρης / λαιμητόμος έπρεπε να περιλαμβάνονται στις ποιητικές τους ιστορίες.

Στο δεύτερο παιχνίδι, οι μαθητές ξαναέγραψαν την ποιητική τους ιστορία σε ένα χαρτί, το έδωσαν σε μία άλλη ομάδα για να το αποκρυπτογραφήσει μέσα από μία εικόνα-ζωγραφιά και κρύβοντας την πρώτη ιστορία το έδωσαν σε μία τρίτη ομάδα που προσπαθησε να μεταφράσει την εικόνα σε λέξεις.

Σήμερα ο ουρανός είχε μια καρβουνιάρικη όψη και τα σύννεφα ήταν φουντωντά σαν ατρακάν

Το γιγαντιαίο καλαμάρι τσιρίζει δημιουργώντας χαλασμένες νότες ενώ ο υδρόβιος ελέφαντας το κυνηγάει για να του βγάλει τις χορδές