4 Οκτ 2010

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (όλων ??)

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η σημερινή γιορτή μάλλον δεν αφορά όλο το ζωικό βασίλειο καθώς δώδεκα εκατ. πειραματόζωα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από αυτά δεκάδες χιλιάδες κακοποιούνται ή θυσιάζονται στο βαθμό της ανθρώπινης κοκεταρίας.

Μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Μετά από αυτή για ποια δικαιώματα μιλάμε;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το φιλοζωικό κίνημα βγαίνει πρόσκαιρα νικητής σε μια πολύ δύσκολη μάχη, ενώ ο πόλεμος ακόμα μαίνεται ...

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση των βουλευτών του τοπικού Κοινοβουλίου της Καταλονίας να εγκρίνουν την απαγόρευση των ταυρομαχιών στη συγκεκριμένη ισπανική επαρχία, υπό την πίεση και του ψηφίσματος με τις υπογραφές 180.000 πολιτών, ήταν ίσως η μεγαλύτερη νίκη για τα δικαιώματα των ζώων τη χρονιά που πέρασε. Η απαγόρευση αυτού του βάρβαρου εθίμου, με τους ταπεινωμένους ταύρους ακούσια θύματα στην αισχρή ανθρώπινη ψυχαγωγία και το κέρδος, μπορεί να μην είναι τα πάντα, αλλά είναι πολλά.

Αποτελεί μια ελπίδα για τα εκατομμύρια ζώα που κακοποιούνται καθημερινά και θυσιάζονται στο βωμό της ομορφιάς, για τα εκατοντάδες άλλα ζώα που αναγκάζονται να κάνουν τους ακροβάτες, να περνούν από αναμμένα στεφάνια και να κάνουν όσα δεν είναι στη φύση τους, στα τσίρκα της «διασκέδασης».
Για τα εκατομμύρια ζώα που καταλήγουν στα πειραματικά εργαστήρια για «το καλό μας», για τα δεκάδες χιλιάδες που δολοφονούνται εν ψυχρώ από ομάδες σκοπευτών της αστυνομίας στη Βαγδάτη και τα περίχωρα, με το πρόσχημα της μείωσης του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων... Για όλα εκείνα που καταλήγουν καθημερινά στα πιάτα μας, γίνονται καταναλωτικά αντικείμενα, μηχανές παραγωγής, θηράματα, αλλά και... αντικείμενα κακοποιήσεων για «πλάκα».

Από τη σειρά "Πειραματόζωα" του Αρκά

Κι ενώ σε κάποιες χώρες τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται, στην Ελλάδα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο ή, στην καλύτερη περίπτωση, παραμένει στάσιμη. Παρά το γεγονός αυτό, τα ζώα όλο και συχνότερα μας δίνουν μαθήματα πίστης και αφοσίωσης, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιος είναι τελικά το ζώο και ποιος ο άνθρωπος ...

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ