5 Νοε 2010

Κλειστά λόγω εκλογών !

Σήμερα, Παρασκευή 5/11, και την Δευτέρα 8/11 το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό λόγω των εκλογών της Κυριακής 7 Νοεμβρίου.
Μιας και βρισκόμαστε λοιπόν σε προεκλογική περίοδο, σας δίνουμε μερικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τις Δημοτικές εκλογές ...

Το νεοελληνικό κράτος γνώρισε για πρώτη φορά Δημοτικές εκλογές το 1834-1835. Στους πολίτες, μάλιστα, του νομού Αργολιδοκορινθίας ανήκει η τιμή να έχουν πρώτοι ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Με περιορισμούς, βεβαίως, και για μια τοπική αυτοδιοίκηση, που της αρμόζει ο χαρακτηρισμός κρατική διοίκηση. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία, όπως δεν έχει και με τους άλλους κατοίκους των υπολοίπων εννιά νομών της Ελλάδας των 900.000 περίπου κατοίκων, των 47 επαρχιών και των 450 δήμων που ψήφιζαν τότε για πρώτη φορά.

Απ' αυτές τις εκλογές πήραν τα πρώτα «μαθήματα δημοκρατίας», ανεξαρτήτως των τραγελαφικών καταστάσεων κάτω από τις οποίες συχνά διενεργούνταν οι ψηφοφορίες. Από το 1835 οι δημοτικές εκλογές και από το 1844 οι δημοτικές και βουλευτικές εκλογές γίνονταν με χειρόγραφα ψηφοδέλτια.

Μέχρι το 1864, όταν ψηφίστηκαν νέο Σύνταγμα και εκλογικός νόμος, η χρήση τους είχε γίνει συνώνυμο της καλπονοθείας - ουδεμία εκλογική αναμέτρηση έως τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάβλητη. Ταυτίστηκαν με την καταδολίευση της βούλησης των ψηφοφόρων, γι΄ αυτό και η αντικατάστασή τους από τα σφαιρίδια (βόλια) θεωρήθηκε δημοκρατικό μέτρο.
Στην πράξη, βεβαίως, τα τελευταία αποτρέπανε μεν κάποιους τρόπους νοθείας, αλλά έδιναν τη δυνατότητα για νέες μορφές αλλοίωσης των αποτελεσμάτων.


Ήταν, δε, τέτοιος ο φανατισμός της εποχής εκείνης, που πολλοί ψηφοφόροι έλεγαν, πως… θα ρίξουν το βόλι δαγκωτό! Εννοώντας, ότι θα ψηφίσουν με πάθος και ένταση. Μάλιστα δάγκωναν το σφαιρίδιο δυνατά, πριν το ρίξουν μέσα.

Άλλοι πάλι, επιχρύσωναν το σφαιρίδιό τους εκφράζοντας τη λατρεία τους στον συγκεκριμένο υποψήφιο. Κατάλοιπο του τρόπου της ψηφοφορίας, που γίνονταν με τα σφαιρίδια, είναι και η φράση των ψηφοφόρων: «Τον μαύρισα!!!». Εννοώντας, ότι έριξαν το σφαιρίδιο στο μαύρο μέρος της κάλπης. Ή αντίστροφα, «τον έβγαλα ασπροπρόσωπο»!


Όταν το 1911 αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, από το σχετικό άρθρο αφαιρέθηκε η λέξη «σφαιρίδιον» και έτσι λύθηκαν τα χέρια του νομοθέτη, ώστε να μπορεί αυτός να καθορίζει τον τρόπο ψηφοφορίας. Και όμως τα σφαιρίδια χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και στις εκλογές του 1920. Πάντως τα χάρτινα ψηφοδέλτια εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1912 στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ