30 Νοε 2010

Μην κολλάς !

Η 1η Δεκεμβρίου είναι μία μέρα υπενθύμισης για όλους μας και κυρίως για τους νέους ότι ο ιός του AIDS είναι μία μεγάλη απειλή ακόμη και στις μέρες μας που η επιστήμη κάνει θαύματα.

Δυστυχώς, δεν έχει παρασκευαστεί ακόμα εμβόλιο και δεν έχει εφευρεθεί θεραπεία αποτελεσματική για την ολοκληρωτική καταπολέμηση της νόσου. Η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι ότι πιο αποτελεσματικό έχουμε αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της ασθένειας, χωρίς όμως να εγγυάται την οριστική απομάκρυνση του ιού.

Χάρτης εξάπλωσης του ιού HIV, στοιχεία 2008

Το AIDS μας αφορά όλους καθώς χτυπά άτομα όλων των κοινωνικών ομάδων. Η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, για τη λήψη μέτρων προφύλαξης αλλά και για τη στήριξη των ασθενών ώστε να αμβλυνθεί η κοινωνική τους απομόνωση είναι υποχρέωση της πολιτείας και όλων μας ανεξαιρέτως.
Με αφορμή την αυριανή ημέρα έγινε σήμερα ενημέρωση των μαθητών της Γ' Λυκείου από τον αγροτικό γιατρό του Γαυρίου κ. Δημήτρη Αλεπίδη. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το AIDS, τους τρόπους μετάδοσης αλλά και τις μεθόδους προφύλαξης ενώ παράλληλα συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για την νόσο και την εξάπλωσή της σε παγκόσμια κλίμακα.