28 Φεβ 2010

"1η Μαρτίου 2010 - 24 ώρες χωρίς εμάς"

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Πρώτη Μαρτίου 2010- 24 ώρες χωρίς εμάς» ξεκίνησε από τη Γαλλία, το Σεπτέμβρη του 2009, πέρασε στην Ιταλία και την Ισπανία και σταδιακά αναμένεται να απλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για μια κίνηση «από πολίτες για τους πολίτες» με στόχο την αντίδραση στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την έλλειψη ανεκτικότητας και τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες.

Βασικός άξονας της ελληνικής κίνησης είναι η αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή για 24 ώρες την 1η Μαρτίου. Θέλουμε «να δηλώσουμε την παρουσία μας μέσω της απουσίας μας», εξηγούν τα μέλη της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής. Η πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνουν, αγκαλιάστηκε αμέσως από σημαντικό αριθμό πολιτών, οι οποίοι δήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και το κείμενο της διακήρυξης στο blog της ελληνικής πρωτοβουλίας.

Κινητά τηλέφωνα - Υπενθύμιση

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε γονείς και μαθητές ότι δεν επιτρέπεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων στο χώρο του σχολείου.
Το σχολείο οφείλει να φροντίσει για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, την διαφύλαξη των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών καθώς και την προστασία της υγείας τους.

Γι' αυτό φεύγοντας για το σχολείο αφήστε το κινητό στο σπίτι !!!


21 Φεβ 2010

Πάμε στην Αθήνα...για θέατρο

Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου ΤΛ Γαυρίου ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση Grimm & Grimm στο θέατρο Πόρτα.

Oι αυτοσχεδιασμοί, η δημιουργική κίνηση, ο χορός, το τραγούδι και η μουσική της παράστασης που βασίζεται σε τέσσερα κλασικά παραμύθια των γνωστών παραμυθάδων αδελφών Grimm δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη που διασκεδάσαμε όλοι μας και μας έδωσε ιδέες για το ανέβασμα της δικής μας θεατρικής παράστασης "Το αγόρι με τη βαλίτσα".

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε επίσης το θεατρικό μουσείο και απολαύσαμε τη βόλτα μας στο κέντρο της Αθήνας.


Μετά από αυτή τη μικρή ανάπαυλα μας περιμένει τώρα σκληρή δουλειά στις πρόβες μας για να είμαστε έτοιμοι για την παράστασή μας.

Καλό κουράγιο λοιπόν!

15 Φεβ 2010

Καρναβάλι στο Γαύριο

Στιγμιότυπα από το Καρναβάλι στο Γαύριο ...








... και του χρόνου !!!

13 Φεβ 2010

Αποκριάτικο πάρτυ

Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε αποκριάτικο πάρτυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Οι μαθητές, οι περισσότεροι μεταμφιέσμενοι χόρεψαν και διασκέδασαν σε καρναβαλικούς ρυθμούς στο πνεύμα των ημερών.

Ραντεβού ξανά στο λιμάνι του Γαυρίου το απόγευμα του Σαββάτου 13/2 στην παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών που διοργανώνει ο Δήμος Υδρούσας στην οποία θα πάρουν μέρος αρκετοί από τους μαθητές του σχολείου μας.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Χθες στις 12 Φεβρουαρίου 2010 στο Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου κόπηκε η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Τα φλουριά κέρδισαν οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου Στέλιος Γονίμ και Παύλος Τερζίκης. Μαζί με το φλουρί οι δύο μαθητές κέρδισαν δύο βιβλία. Τους ευχόμαστε επομένως πάντα έτσι τυχεροί και καλή ανάγνωση!



Παράλληλα οι καθηγητές έκοψαν τη δική τους πίτα και το φλουρί (μαζί με ένα βιβλίο) κέρδισε η Μάρθα Τσαπατώρη!

Εμπειρίες από την προβολή του HOME

Στο πλαίσιο του προγράματος που αναφέραμε στη προηγούμενη ανάρτηση, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η γ' γυμνασίου έκανε την περασμένη εβδομάδα μια μικρή εκδρομή στη Χώρα και συγκεκριμένα στην Κινηματογραφική Λέσχη, για να παρακολουθήσει την ταινία οικολογικού ενφιαφέροντος HOME.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yann Arthus-Bertrand, γωστός φωτογράφος που χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό σε συνεργασία με τον παραγωγό Luc Besson, δημιουργησαν μια ταινία με θέμα τη καταστροφή του περιβάλλοντος.



Με γυρίσματα σε 54 χώρες επί 217 μέρες, η ταινία προβάλλει θεαματικές αεροφωτογραφίες για να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρος ο κόσμος για τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εξαφάνιση των ζώων και των φυτών και την εξάντληση των πρώτων υλών.

Μετά την ταινία οι μαθητές συζήτησαν με τον ακτιβιστή-περιβαλλοντολόγο Αλέξανδρο Μάβη για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος.

Σας μεταφέρουμε την εμπειρία της εκδρομής μέσα από τα μάτια μιας μαθήτριας, η οποία μας εμπιστεύθηκε το παρακάτω κείμενο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο οποίο εμείς οι μαθητές της Γ γυμνασίου συμμετέχουμε, πήγαμε το προηγούμενο Σάββατο εκδρομή στη Χώρα προκειμένου να δούμε το ντοκιμαντέρ Home και να συζητήσουμε με τον ακτιβιστή περιβαλλοντολόγο Αλέξανδρο Μάβη.

Σκηνοθέτης του Home είναι ο Yann Arthus-Bertrand που είναι και φωτογράφος και χρόνια φωτογραφίζει τη γη από τον ουρανό με τους φακούς του. Με την ταινία αυτή, στην οποία συμμετέχει και ο Luc Besson, οι συντελεστές θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για την προστασία της Γης.

Το ντοκιμαντέρ Home είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει μέχρι τώρα. Σε αυτή την ταινία είδα πάρα πολλές αεροφωτογραφίες και πιστεύω πως όποιος την έχει δει, έχει ευαισθητοποιηθεί. Με έκανε να αγαπήσω τον πλανήτη μου ακόμη περισσότερο και να θέλω να αγωνιστώ για την προστασία του. Μου έδωσε να καταλάβω την εξέλιξη του πλανήτη και την κατάστασή του σήμερα.

Πώς εμείς οι άνθρωποι καταστρέψαμε τόσο την Μητέρα-Γη μας;

Είδα τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εξαφάνιση διαφόρων ειδών ζωής αλλά και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Επίσης μας δείχνει πως εμείς οι άνθρωποι αρχίσαμε να κοιτάμε το συμφέρον μας. Το μόνο που δεν μας δείχνει είναι ποιοι ακριβώς ευθύνονται που έχει φτάσει εδώ η Γη. Δεν μας δείχνει ακριβώς την κερδοσκοπία! Η γη έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά…. που κάποιοι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη! Τους εύχομαι να προλάβουν να την ανακαλύψουν. Είμαι υποχρεωμένη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που σκέφτηκαν και έφτιαξαν αυτό το ντοκιμαντέρ!!

Μετά την ταινία ο κος Αλέξανδρος Μάβης (περιβαλλοντολόγος) μας είπε διάφορα πράγματα, όπως ότι οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν ενώσεις του υδραργύρου, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την ανακύκλωσή τους. Επίσης συζητήσαμε για την παράλογη και αλόγιστη χρήση του νερού στο νησί μας.

Βασικά όμως μας τόνισε το κεντρικό σημείο του ντοκιμαντέρ, το οποίο κατά τη γνώμη του είναι το να καταναλώνουμε λιγότερο! Μας ανάλυσε την άποψη του κατά την οποία αν δεν ‘κατεβάσουμε τους ρυθμούς μας’ τότε η οποιαδήποτε προσπάθεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ανακύκλωση κτλ) θα είναι απλώς μια ασπιρίνη σε έναν άνθρωπο που συνεχίζει να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Αλέξανδρο και φυσικά στους καθηγητές μας κκ Περδικομάτη, Μαχαίρα και Κουρούπη, που με δική τους ευθύνη μας πήγαν στην Χώρα να δούμε το ντοκιμαντέρ αυτό και να συζητήσουμε από κοντά με έναν περιβαλλοντολόγο!!
Α.Π. μαθήτρια γ' γυμνασίου
Επιμέλεια Γ. Περδικομάτης


12 Φεβ 2010

Το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ' γυμνασίου, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας", υπολόγισαν το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου μας.
Το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που αφορά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων.
Το σχολείο μας δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό με τη βοήθεια του συναδέλφου κ. Περδικομάτη, ο οποίος είναι και ένας από τους υπεύθυνους του σχολικού προγράμματος για τις ΑΠΕ.

Το ενεργειακό αποτύπωμα του σχολείου μας έχει ως εξής:

Καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια: 3979,44 KWh/χρόνο

Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί στην έκλυση: 3239,26 kgCO2/χρόνο

Η μέση τιμή εκπομπών CO2 που αντιστοιχούν στην μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των σχολείων που έχουν πάρει μέρος μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα είναι 6730,63 kgCO2/χρόνο.

Στο σχολείο μας εκπέμπεται ετησίως ποσότητα CO2 λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μικρότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο για το σύνολο των εξετασθέντων σχολείων. Επομένως το σχολείο μας καταλαμβάνει την 9η θέση από τα 27 μέχρι στιγμής σχολεία που έχουν αποτυπωθεί.

Οι συνολικές εκπομπές* του σχολείου μας είναι: 5839,26 kgCO2/χρόνο

* Οι συνολικές εκπομπές είναι το άθροισμα των εκπομπών από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και από την κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου (που προορίζονται συνήθως για θέρμανση)

Περισσότερες πληροφορίες: Οικολογικό Αποτύπωμα Σχολείων

9 Φεβ 2010

Είναι τα αρχαία ελληνικά διασκεδαστικά;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της α2 τάξης γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας επιχείρησαν να βρουν συσχετισμούς ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα.
Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και με τις εικόνες που συγκέντρωσαν από διάφορες πηγές (δικές τους, από το διαδίκτυο, από περιοδικά) και το σχολιασμό των εικόνων έφτιαξαν τρεις αφίσες που πλέον κοσμούν τους τοίχους της τάξης τους.
Με αυτόν τον τρόπο απέδειξαν ότι το μάθημα των αρχαίων ελληνικών όσο δύσκολο και κουραστικό και αν φαίνεται εξαιτίας των περίεργων και καινούργιων τύπων και τονικών σημαδιών (δοτική, ψιλή, δασεία, υπογεγραμμένη, αναδιπλασιασμός) μπορεί κάλλιστα να γίνει διασκεδαστικό και δημιουργικό !!!






Και έπεται συνέχεια!!!

7 Φεβ 2010

Μαθηματικά μυαλά ...

Η μαθήτρια της α' γυμνασίου του σχολείου μας, Ελένη Λουκίσσα διακρίθηκε στον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό "Παιχνίδι και Μαθηματικά" που έγινε την περσινή χρονιά, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Εκτός από τον έπαινο που έλαβε της αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια και την επίδοσή της !

Τα παιδιά του σχολείου μας φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα τα μαθηματικά, καθώς αρκετοί μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στην α' φάση του Πανελλήνιου διαγωνισμού Μαθηματικών, ο "ΘΑΛΗΣ", που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Από αυτούς, ο μαθητής της γ' γυμνασίου Ηλίας Ανδρέου πέρασε με επιτυχία την α' φάση και έλαβε μέρος και στην β' φάση, "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ", όπου ο συναγωνισμός ήταν μεγαλύτερος και τα θέματα δυσκολότερα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Ηλία και καλά αποτελέσματα !!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

2 Φεβ 2010

ΒΑΘΜΟΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αύριο Τετάρτη, 3/2, στις 12.00 μ.μ. θα δοθούν οι βαθμοί στις 3 τάξεις του Λυκείου. Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες να έρθουν στο σχολείο να παραλάβουν τους ελέγχους και να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους από τους υπεύθυνους καθηγητές.
Να σημειώσουμε ότι μετά τις 12.00 δεν θα γίνει μάθημα σε καμία τάξη του Γυμνασίου -Λυκείου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !