5 Ιουν 2011

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στα δάση και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στην ανθρωπότητα είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της μάζας της επιφάνειας της γης, εκτελώντας ζωτικής σημασίας λειτουργίες και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα που καθιστούν τον πλανήτη μας ζωντανό. Η δασοκάλυψη του πλανήτη απλώνεται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια εκτάρια ή περίπου 40 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Περισσότερο από το μισό της δασικής έκτασης του πλανήτη βρίσκεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στην πραγματικότητα, 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους.

Τα δάση διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, απελευθερώνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Τροφοδοτούν τους ποταμούς του πλανήτη και είναι ουσιαστικά υπεύθυνα για την παροχή του νερού σχεδόν στο 50% των μεγαλύτερων πόλεων.