13 Φεβ 2010

Εμπειρίες από την προβολή του HOME

Στο πλαίσιο του προγράματος που αναφέραμε στη προηγούμενη ανάρτηση, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η γ' γυμνασίου έκανε την περασμένη εβδομάδα μια μικρή εκδρομή στη Χώρα και συγκεκριμένα στην Κινηματογραφική Λέσχη, για να παρακολουθήσει την ταινία οικολογικού ενφιαφέροντος HOME.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yann Arthus-Bertrand, γωστός φωτογράφος που χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό σε συνεργασία με τον παραγωγό Luc Besson, δημιουργησαν μια ταινία με θέμα τη καταστροφή του περιβάλλοντος.



Με γυρίσματα σε 54 χώρες επί 217 μέρες, η ταινία προβάλλει θεαματικές αεροφωτογραφίες για να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρος ο κόσμος για τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εξαφάνιση των ζώων και των φυτών και την εξάντληση των πρώτων υλών.

Μετά την ταινία οι μαθητές συζήτησαν με τον ακτιβιστή-περιβαλλοντολόγο Αλέξανδρο Μάβη για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος.

Σας μεταφέρουμε την εμπειρία της εκδρομής μέσα από τα μάτια μιας μαθήτριας, η οποία μας εμπιστεύθηκε το παρακάτω κείμενο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο οποίο εμείς οι μαθητές της Γ γυμνασίου συμμετέχουμε, πήγαμε το προηγούμενο Σάββατο εκδρομή στη Χώρα προκειμένου να δούμε το ντοκιμαντέρ Home και να συζητήσουμε με τον ακτιβιστή περιβαλλοντολόγο Αλέξανδρο Μάβη.

Σκηνοθέτης του Home είναι ο Yann Arthus-Bertrand που είναι και φωτογράφος και χρόνια φωτογραφίζει τη γη από τον ουρανό με τους φακούς του. Με την ταινία αυτή, στην οποία συμμετέχει και ο Luc Besson, οι συντελεστές θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για την προστασία της Γης.

Το ντοκιμαντέρ Home είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει μέχρι τώρα. Σε αυτή την ταινία είδα πάρα πολλές αεροφωτογραφίες και πιστεύω πως όποιος την έχει δει, έχει ευαισθητοποιηθεί. Με έκανε να αγαπήσω τον πλανήτη μου ακόμη περισσότερο και να θέλω να αγωνιστώ για την προστασία του. Μου έδωσε να καταλάβω την εξέλιξη του πλανήτη και την κατάστασή του σήμερα.

Πώς εμείς οι άνθρωποι καταστρέψαμε τόσο την Μητέρα-Γη μας;

Είδα τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εξαφάνιση διαφόρων ειδών ζωής αλλά και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Επίσης μας δείχνει πως εμείς οι άνθρωποι αρχίσαμε να κοιτάμε το συμφέρον μας. Το μόνο που δεν μας δείχνει είναι ποιοι ακριβώς ευθύνονται που έχει φτάσει εδώ η Γη. Δεν μας δείχνει ακριβώς την κερδοσκοπία! Η γη έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά…. που κάποιοι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη! Τους εύχομαι να προλάβουν να την ανακαλύψουν. Είμαι υποχρεωμένη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που σκέφτηκαν και έφτιαξαν αυτό το ντοκιμαντέρ!!

Μετά την ταινία ο κος Αλέξανδρος Μάβης (περιβαλλοντολόγος) μας είπε διάφορα πράγματα, όπως ότι οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν ενώσεις του υδραργύρου, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την ανακύκλωσή τους. Επίσης συζητήσαμε για την παράλογη και αλόγιστη χρήση του νερού στο νησί μας.

Βασικά όμως μας τόνισε το κεντρικό σημείο του ντοκιμαντέρ, το οποίο κατά τη γνώμη του είναι το να καταναλώνουμε λιγότερο! Μας ανάλυσε την άποψη του κατά την οποία αν δεν ‘κατεβάσουμε τους ρυθμούς μας’ τότε η οποιαδήποτε προσπάθεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ανακύκλωση κτλ) θα είναι απλώς μια ασπιρίνη σε έναν άνθρωπο που συνεχίζει να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Αλέξανδρο και φυσικά στους καθηγητές μας κκ Περδικομάτη, Μαχαίρα και Κουρούπη, που με δική τους ευθύνη μας πήγαν στην Χώρα να δούμε το ντοκιμαντέρ αυτό και να συζητήσουμε από κοντά με έναν περιβαλλοντολόγο!!
Α.Π. μαθήτρια γ' γυμνασίου
Επιμέλεια Γ. Περδικομάτης