22 Σεπ 2009

Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ορίστηκε η 15η Σεπτεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.
Αυτή η απόφαση βασίστηκε στη σχετική διακήρυξη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του 1997.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από το ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, οι μαθητές της γ' γυμνασίου και της Β' Λυκείου του σχολείου μας κατέθεσαν τις απόψεις τους για το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού «Δημοκρατία και Πολιτική Ανεκτικότητα».

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές σχολίασαν το παρακάτω κείμενο:

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας αναδεικνύεται από την ελεύθερη έκφραση των απόψεων όλων των πολιτών και από την ενθάρρυνση της καλλιέργειας ενός πολιτισμού ανεκτικότητας.
Η πολιτική ανεκτικότητα προϋποθέτει την ελευθερία της έκφρασης, τον ανοικτό διάλογο και το σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων.
Εναπόκειται στους δημοκρατικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων κορυφαίος θεσμός είναι το Κοινοβούλιο, η άμβλυνση των εντάσεων που προκύπτουν από τις αντιθέσεις, η προσπάθεια για σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και η διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής όλων των κοινωνικών ομάδων».

Το καλύτερο γραπτό μαθητή Γυμνασίου και το καλύτερο γραπτό μαθητή Λυκείου σε περιφερειακό επίπεδο θα σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας και θα βραβευθούν από την Βουλή των Ελλήνων.