2 Δεκ 2009

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Μεταξύ των μεγαλυτέρων προβλημάτων δημόσιας υγείας παγκοσμίως παραμένει η ΗΙV/AIDS λοίμωξη, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά από την πρώτη της διάγνωση καθώς 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Η Αφρική νοτίως της Σαχάρας είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο αντιπροσωπεύοντας το 71% όλων των νέων κρουσμάτων HIV το 2008. 14,1 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας έχασαν έναν ή και τους δύο γονείς τους από το AIDS, το οποίο παραμένει ο πιο θανατηφόρος παράγοντας στην περιοχή.
Στη χώρα μας, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων είναι υψηλός, αν και, το σύνολο των σχετικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008.
Η πραγματικότητα για την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό, αλλά την ενεργό δράση. Η γνώση και η προφύλαξη είναι oι λέξεις "κλειδιά" για την προστασία από τον ιό του AIDS τόσο της δικής μας υγείας όσο και της υγείας των συνανθρώπων μας.