20 Οκτ 2010

Επίσκεψη στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Την Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Χώρα της Άνδρου και συγκεκριμένα στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας» με γαλέρες και ιστιοφόρα από τον 4ο αι. π.Χ. έως το 19ο αιώνα μ.Χ.


Η έκθεση αποτελείται από 17 εξαιρετικές σε ακρίβεια μικρογραφίες πλοίων από τον 5ο π.Χ. έως τον 19ο μ.Χ. αιώνα, που κατασκευάστηκαν από τον κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη, ο οποίος αγάπησε την ιστορία και την τέχνη και μέσω της μικροναυπηγικής έγινε συνεχιστής της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.


Σπάνιοι τύποι πλοίων από το 10ο αιώνα π.Χ. έως και το 19ο αι. μ.Χ. μας ταξιδεύουν στο χρόνο, σε τόπους αλλοτινούς και σε ένδοξες στιγμές της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας.

Πλοία που απεικονίζονται στις βραχογραφίες του Στρόφιλα 6.000 χρονια πριν. Τριήρεις της κλασικής αρχαιότητας. Αιγυπτιακά και φοινικικά πλοία. Βενετσιάνικες και ισπανικές γαλέρες. Eμπορικά σκάφη του 12ου-14ου αιώνα. Ιστιοφόρα του 18ου και του 19ου αιώνα. Τα σταροκάραβα του Αγώνα. H ατμοκίνητη ανδριώτικη ναυτιλία του 19ου και 20ού αιώνα. Φρεγάτες και γοργοτάξιδα μπρίκια. H λαμπρή ναυτιλία του σήμερα.



Τα έργα μικροναυπηγικής του Ευάγγελου Γρυπιώτη είναι ένας ολόκληρος κόσμος που σε παρασύρει σε φανταστικά ταξίδια γιατί ξεχειλιζουν το ταλέντο, η δεξιοτεχνία και η ομορφιά...

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της Καΐρειου βιβλιοθήκης για την ξενάγηση, τη γνώση και την εμπειρία που χάρισαν στους μαθητές μας.