15 Δεκ 2010

Παγκόσμια ημέρα για το θέατρο στην εκπαίδευση

Η 27η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε, επειδή ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο υπογράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κι επειδή το 27 παραπέμπει στο άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία «καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της».

Ύστερα από το κάλεσμα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αποφασίσαμε και φέτος να προσπαθήσουμε να εντάξουμε το θέατρο στις σχολικές αίθουσες του σχολείου μας δημιουργώντας το απροσδόκητο. "Σε μία εποχή όπου ο πολιτισμός, η τέχνη στην εκπαίδευση, η τέχνη ως εκπαίδευση, το παιχνίδι, η απόλαυση, η δημιουργικότητα, η συλλογικότητα και το όνειρο, δεν φαίνεται να βρίσκουν πάντα εύφορο έδαφος είναι σημαντικό να ανοίξουμε άλλους δρόμους μάθησης, άλλους δρόμους γνωριμίας με τη ζωή και με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι δρόμοι αυτοί απαιτούν να τους βαδίσουμε όχι μόνο με το μυαλό, αλλά και με την καρδιά και με το σώμα μας."

Γι΄ αυτό λοιπόν με το δεύτερο τμήμα της τρίτης τάξης γυμνασίου προσεγγίσαμε βιωματικά το μάθημα της λογοτεχνίας. Με αφορμή το ποίημα του Alfred Tennyson "The Charge of the Light Brigade" για τον Κριμαϊκό πόλεμο δραματοποιήσαμε μία πολεμική μάχη και μας δόθηκε αφορμή όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά και να αισθανθούμε σε ένα βαθμό τον παραλογισμό του πολέμου.

Η δραστηριότητα προκάλεσε έντονα συναισθήματα στους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν. Προσδοκούμε ότι η τέχνη και το θέατρο θα αποτελέσει εργαλείο για μάθηση και για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς.