20 Οκτ 2009

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο. Με λίγα κλικ μικροί και μεγάλοι μπορούν να βρεθούν σε έναν απέραντο εικονικό χώρο γεμάτο χίλια θαύματα. Μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να αλληλογραφήσουν και να συνομιλήσουν, να βρουν αρχεία κάθε λογής. Αναμφίβολα το Διαδίκτυο εξασκεί μεγάλη σαγήνη σε άτομα όλων των ηλικιών και οι λόγοι είναι κατανοητοί.
Αποτελεί, όμως, κοινό τόπο πως ο αχανής αυτός ιδεατός κόσμος έχει και τις σκοτεινές πλευρές του. Ένας ενήλικας είναι σε θέση να κρίνει και να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει εκεί, για ένα παιδί, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η ευθύνη της προστασίας του, λοιπόν, βρίσκεται, όπως και στην πραγματική ζωή, στα χέρια των γονέων του.
Η προστασία αυτή δεν είναι απλή υπόθεση. Το επιθυμητό δεν είναι ούτε η πλήρης απαγόρευση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που στερεί από το παιδί ένα ανεκτίμητο εργαλείο, ούτε η απουσία οποιασδήποτε επιτήρησης, που απλώς καταδεικνύει πως οι ενήλικοι το μόνο που κάνουν είναι να… εύχονται ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε κακό.
Είναι υποχρέωση του σχολείου να βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση και να υποστηρίξει την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό , συγκεντρώσαμε και παραθέτουμε αρχικά μερικές οδηγίες προς τα παιδιά με στόχο να γίνει η πλοήγησή τους στο διαδίκτυο όσο το δυνατόν ασφαλέστερη. Θα επανέλθουμε με αντίστοιχες οδηγίες και συμβουλές προς τους γονείς.
Συμβουλές προς τα παιδιά για ασφαλές σερφάρισμα

- Εάν πρόκειται να συναντήσετε άτομα που γνωρίσατε από το Διαδίκτυο, η συνάντηση πρέπει να πραγματοποιείται οπωσδήποτε σε δημόσιο χώρο και οι γονείς σας να είναι παρόντες.
- Δεν πρέπει να δίνετε μέσω του Διαδικτύου τη διεύθυνση της κατοικίας σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας, το όνομα του σχολείου σας ή τη φωτογραφία σας.
- Δεν πρέπει να δίνετε σε κανένα τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχετε στο Διαδίκτυο (διότι θα μπορούσαν να προφασιστούν ότι είστε εσείς ή να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας).
- Δεν πρέπει να δίνετε ποτέ τον κωδικό σας ή τον αριθμό πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού σε κανέναν, εάν οι γονείς σας δεν το γνωρίζουν, γιατί τα άτομα αυτά μπορεί να σας κλέψουν.
- Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Αυτό ισχύει ακόμη γι' αυτούς με τους οποίους αλληλογραφείτε. Πιθανόν να θέλουν να σας εξαπατήσουν.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια συνομιλίας σε chat rooms. Χρησιμοποιείτε χώρους συνομιλίας που είναι μόνο για παιδιά της ηλικίας σας.
- Είναι καλό να θυμάστε ότι, εάν κάποιος σας προσφέρει κάτι που σας φαίνεται υπερβολικό για να είναι αλήθεια, ίσως να πρόκειται για κάποιο τέχνασμα!
- Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε τους κόμβους που είναι για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να σας προστατέψουν. Οι κόμβοι για τους ενήλικους μπορεί ορισμένες φορές να κοστίσουν πολύ ακριβά στον τηλεφωνικό λογαριασμό σας.
- Δεν πρέπει να ενεργοποιείτε τους συνδέσμους του Διαδικτύου που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μηνύματα ούτε να ανοίγετε τα αρχεία των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζετε ήδη και δεν εμπιστεύεστε.
- Το ίδιο ισχύει και για την λήψη αρχείων από κόμβους του Διαδικτύου. Δεν πρέπει να τα ανοίγετε, εκτός και εάν προέρχονται από κόσμο που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Πιθανόν να μεταδοθεί ιός στον υπολογιστή σας ή σε κάποιο άλλο αρχείο, που θα μπορούσε να τον βλάψει ή να τον καταστρέψει.
- Εάν κάποιος σας στείλει ένα απρεπές μήνυμα ή μια απρεπή εικόνα, σταματήστε αμέσως τη συνομιλία και αναφέρετε το γεγονός στους γονείς σας.
- Μην ανοίγετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άτομα που δεν γνωρίζετε, γιατί μπορούν να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου.