11 Ιουν 2010

Ένας μήνας Mουντιάλ !

Ξεκίνησε σήμερα το Παγκόσμιο κύπελλο Ποδοσφαίρου (ή αλλιώς Μουντιάλ) στην Νότιο Αφρική. Το Μουντιάλ του 2010 είναι το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο και η διάρκεια του θα είναι ένας μήνας, από τις 11 Ιουνίου εώς τις 11 Ιουλίου του 2010. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου διοργανώνει Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Μουντιάλ πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA). Σε αυτήν παίρνουν μέρος οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της ομοσπονδίας, οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν ύστερα από προκριματικούς αγώνες. Θεωρείται η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία καταφέρνει να προσελκύσει πλήθος θεατών, τηλεθεατών και χορηγών.

Το πρώτο Μουντιάλ έγινε στην Ουρουγουάη το 1930, με την διοργανώτρια χώρα να κερδίζει το τρόπαιο νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με σκορ 4-2.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Βραζιλία με πέντε κατακτήσεις, ενώ σημαντικές επιτυχίες έχουν πετύχει επίσης η Αργεντινή, η Γερμανία και η Ιταλία. Η νικήτρια χώρα του 2006 είναι η Ιταλία. Το επόμενο Μουντιάλ θα γίνει το 2014 στην Βραζιλία.




Σχετικοί διακτυακοί τόποι: Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA)