5 Ιουν 2018

'Ενεργός Μαθητής - Ενεργός Πολίτης: Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας'



Οι μαθητές της Ά Λυκείου Γυμνασίου Τ.Λ. Γαυρίου κατα΄τη σχολική χρονιά 2017-2018 εργάστηκαν στα πλαίσια Σχολικού Προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο «Ενεργός Μαθητής – Ενεργός Πολίτης» με συντονίστριες τις καθηγήτριες του σχολείου τους, Μελισή Παρασκευή, Αγγλικής Γλώσσας, και Σαμοΐλη Αγγελική,Εικαστικών λαμβάνοντας παράλληλα μέρος στο Πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» το οποίο υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/JuniorAchievementGreece (ΣΕΝ/JA).




Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την έννοια της Κοινωνικής Καινοτομίας και παράλληλα ανέπτυξαν τις δικές του δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα του τόπου τους, καλλιεργώντας δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά ευαίσθητοι επαγγελματίες στο μέλλον. Σε ομάδες των 3-4 ατόμων υπέβαλαν 5 επιχειρηματικές προτάσεις, λαμβάνοντας έτσι μέρος στον Εθνικό Διαγωνισμό. Όλες οι προτάσεις ετοιμάστηκαν από τους μαθητές σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, στα πλαίσια των Δημιουργικών Εργασιών του Λυκείου.

Η τελευταία απ' αυτές, το Andros Bonding’, προκρίθηκε στις 10 καλύτερες ανάμεσα στις 100 μαθητικές επιχειρηματικές ιδέες που υπεβλήθησαν συνολικά με τις μαθήτριες Αντώνογλου Ασημίνα, Βόσσου Ελένη, Σακαρίδη Κωνσταντίνα  και Φαράντου Μαρία, περνώντας στη β' φάση του Διαγωνισμού.  Εκεί, ανέπτυξαν την επιχειρηματική τους πρόταση σε ένα Social Business Canvas που το συνόδευε μια σύντομη παρουσίαση, τον οποίο μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτής της σελίδας.




Ακολουθούν οι Επιχειρηματικές Ιδέες στις οποίες κατέληξαν:


1. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ "Trash Trust"
Ελευθερία Διαμαντή - Βιτόρια Κρούτι - Σερίνα Νάζο

Η ιδέα της κοινωνικής επιχείρησης μας είναι μια Eταιρεία Aνακύκλωσης με το όνομα "Trash Trust". Η εταιρεία μας - κοινωνική επιχείρηση είναι μια ομόρρυθμη εταιρεία αφού όλοι οι μέτοχοι επένδυσαν το ίδιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία μας αποτελείται από δύο κύριους τομείς: Πρώτος τομέας είναι η ανακύκλωση, στοχεύοντας προς τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων, την καλύτερη διαχείρηση των υπάρχοντων και απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Δεύτερος τομέας είναι η αξιοποίηση των ανακυκλωμένων  απορριμμάτων (upcycle) και μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα όπως έργα τέχνης, έπιπλα, συμπαγές υλικό εσωτερικής διακόσμησης από φύκια, αναμνηστικά. Η εταιρεία, εκτός από το σημείο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, θα διαθέτει εργαστήριο μετατροπής / μεταποίησης αυτών των υλικών. Τρίτος τομέας είναι η ανάπτυξη οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των νησιωτών.

Οι πελάτες/ομάδα στόχος που θέλουμε την προσοχή τους είναι οι κάτοικοι του νησιού σε πρώτη βάση καθώς και οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας όχι μόνο κατά την θερινή περίοδο αλλά και σε κάθε Σαββατοκύριακο ή αργία για να απολάυσουν τα εξοχικά τους. Με την ανακύκλωση, θα τους προσελκύσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, ενισχύοντας εμπράκτως την οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση. Κοινή ανάγκη μας είναι η ζωή σε ένα υγιές περιβάλλον. Σ’ αυτήν την ανάγκη απευθυνόμαστε, καθαρίζοντας τις παραλίες, τα ρέματα, ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα και επαναχρησιμοποιώντας τα. Τα μεταποιημένα πια προϊόντα θα διατίθενται προς πώληση σε κάποιο από τα τουριστικά καταστήματα μας καθώς και σε ηλεκτρονικό κατάστημα.


Θα σταθούμε απέναντι στα ακόλουθα κοινωνικά προβλήματα: Περιβάλλον, Υγεία, Φτώχεια, Οικονομική Ανάπτυξη, Ανθρώπινα Δικαιώματα. Συγκεκριμένα, θα απασχολήσουμε άτομα από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένους, άνεργους, άπορους και άστεγους, με προτεραιότητα κατοίκους του νησιού. Οι ψαράδες του νησιού επίσης θα επιβραβεύονται αν συλλέγουν υλικά από τη θάλασσα (πλαστικά, ξύλα) και μας ειδοποιούν να τα συλλέξουμε από τα καϊκια / βάρκες τους, δίνοντας τους ένα κίνητρο να καθαρίζουν τη θάλασσα. Στους εργαζόμενους μας θα δίνουμε δίκαιες απολαβές και επιδόματα απόδοσης, με τα όποια θα τους παροτρύνουμε να δουλέψουν με όρεξη. 

Το κέρδος μας θα αξιοποιηθεί κοινωνικά επανεπενδύοντας στην εταιρεία με έμφαση τα Επιμορφωτικά Προγράμματα και σε ενισχύοντας ευάλωτες ομάδες, με ένα καλό ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους. Θα δώσουμε ευκαιρία βελτίωσης του βιωτικού επιπέδου των ηλικιωμένων που παίρνουν χαμηλή σύνταξη και δεν μπορούν να συντηρηθούν με αυτή. Επιπροσθέτως, θα ανοίξουμε θέσεις εργασίας για ολόκληρη τη χρονιά και όχι μόνο την τουριστική ‘σεζόν’ με σκοπό να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας στο νησί μας. Η ίδρυση ενός κέντρου εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / τέχνης με τη φιλοσοφία ‘Δεν Υπάρχουν Σκουπίδια’ είναι για μας αναγκαία, καθιστώντας την ανακύκλωση συνείδηση των κατοίκων του νησιού, με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα υλοποιούνται από ειδικούς προσκεκλημένους φορείς, απευθυνόμενα στα σχολεία και στους τοπικούς συλλόγους, με παράλληλη στήριξη από γραμμές επικοινωνίας και εξυπηρέτησης.

Καταλήγοντας, θα πετύχουμε να είμαστε μια καινοτόμα επικερδής κοινωνική επιχείρηση.


2. ANDROS
-Shelter Transfer Accommodation Nutrition Trekking-
STANT
Αδαμαντία Πετρή-Αθανασίου - Βασιλική Τσιάκα - Αχίλλειος Κωνσταντίνου


Το ‘ANDROS STANT είναι μία μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση, σκοπός της οποίας είναι η μεταφορά και ξενάγηση στα μονοπάτια της Άνδρου σε συνδυασμό με την διαμονή των περιπατητών σε περιστεριώνες, φάρους και κονάκια (παραδοσιακά ορεινά καταλύμματα) κατά μήκος της διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τοπικών υλικών αγαθών. Το target group στο οποίο στοχεύει η επιχείρηση μας είναι αυτό των τουριστών και των περιπατητών, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί προκειμένου να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν στα καλά κρυμμένα αλλά πανέμορφα μονοπάτια του νησιού. Κοιτάζοντας λίγο παραπέρα, η αξιοποίηση του παραδοσιακού στοιχείου σχηματίζει μια αυθεντική και αρχοντική εικόνα για το νησί. Αυτό είναι και κάτι που εκτιμάται πολύ κυρίως από τους ξένους αλλά και του Έλληνες επισκέπτες.

Ανάγκη των ανθρώπων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες είναι η μετέπειτα σωματική ξεκούραση και μυϊκή χαλάρωση προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη διαδρομή. Δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα επίσης η ανάγκη για τροφή και νερό. Με την παροχή τοπικών προϊόντων του νησιού μας καθώς και με την φιλοξενία που τους παρέχεται στα ανακαινισμένα παραδοσιακά καταλύμματα, καλύπτονται οι βασικές αυτές ανάγκες. Κατά την ξενάγηση, σε συγκεκριμένα αξιόλογα σημεία, θα υπάρχουν ‘περίπτερα’ από τα οποία οι περιπατητές θα μπορούν να προμηθευτούν νερό, φρούτα, φρουτοχυμούς, τσάι από βότανα του νησιού ακούγωντας ιστορίες του τόπου, γεωλογικά και λαογραφικά στοιχεία και μάλιστα από ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι τα γνωρίζουν καλύτερα από όλους. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους και μη, να προσφέρουν ξανά και να νιώσουν χρήσιμοι στην κοινωνία, να βγούν από το περιθώριο.

Πέρα από τα παραπάνω, μέσα στις παροχές συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των αποσκευών κατά την διάρκεια της ξενάγησης από το ένα κατάλυμμα στο άλλο. Σαν επιπλέον παροχές, διοργανώνονται μαθήματα yoga, tai-chi, ζωγραφικής, τοπικής κουζίνας, βραδιές θεάτρου, λογοτεχνίας και ποίησης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν, και αποσκοπούν στην πιο πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των περιπατητών. Με μια εύχρηστη εφαρμογή, η οποία θα μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί σε υπολογιστή ή / και κινητό τηλέφωνο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν κράτηση και να αγοράζουν το πακέτο παροχών που τους ενδιαφέρει. Θα δίνεται η δυνατότητα και σε κράτηση μέσω τηλεφώνου ή ακόμα και την τελευταία στιγμή, στο πεδίο, εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Η κοινωνική έννοια της επιχείρησης μας δεν στηρίζεται μόνο στο γεγονός ότι εκμεταλλεύεται τα ήδη υπάρχονται καταλύμματα, συντηρώντας τα ταυτόχρονα, για την ανάδειξη του τόπου αλλά και στο γεγονός ότι στηρίζει και προωθεί τα τοπικά προϊόντα του νησιού σε συνεργασία και με τους αντίστοιχους παραδοσιακούς τοπικούς συνεταιρισμούς. Αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που μας κάνει ξεχωριστούς, δημιουργώντας έτσι μία επιτυχημένη και καινοτόμα κοινωνική επιχείρηση.

Όπως προαναφέραμε η επιχείρηση μας δεν αποσκοπεί στο κέρδος αλλά στην λύση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων. Εντούτοις, τα έσοδα θα επανεπενδυθούν για την συντήρηση των κονακίων, των φάρων και των περιστεριώνων καθώς και για τον καλύτερο εξοπλισμό του ήδη υπάρχοντος κέντρου υγείας αφού ο κίνδυνος για κάποιο τραυματισμό και η ανάγκη για πρώτες βοήθειες είναι μεγάλες όταν κάποιος αποφασίσει να εξερευνήσει την φύση.



3. A.E.T.O.S
Andros Extreme Transfer
Operational Sustainability
Τουντασάκης Δήμας - Βασιλική Μιχαήλ - Ειρήνη Χώνα - Ιωάννα Κολίτσα 

      Η επιχείρησή μας απευθύνεται όχι μόνο σε άτομα που θέλουν να εξερεύνησουν καλύτερα το νησί αλλά και στους μόνιμους κατοίκους στην καθημερινότητά τους. Οι ανάγκες των πελατών / στόχου μας σχετίζονται με το απαιτητικό οδικό δικτύο του νησιού. Η φτωχή οδική σύνδεση με απομακρυσμένα μέρη του νησιού, η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο, η ιδιομορφία του νησιού με πολλά χωριά και οικισμούς σε δύσβατα μέρη, παραθαλάσσια και ορεινά καθώς και η ανάγκη πολλών τουριστών και ντόπιων κατοίκων να πηγαίνουν σε πιο δυσπρόσιτα μέρη της Άνδρου, όπου δεν μπορεί να προσεγγίσει λεωφορείο, ούτε ΙΧ ή TAXI, καθιστούν την μετακίνηση στο νησί μια προβληματική περιοχή.
       Η επιχείρησή μας φροντίζει για αυτές ανάγκες με καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους. Με την παροχή υπηρεσίας (τύπου Uber) επιβατικών αυτοκινήτων μεταφοράς 4Χ4, όλοι θα φτάνουν στον προορισμό της αρεσκείας τους με ασφάλεια, άνεση και σιγουριά. Τα οχήματά μας διαθέτουν από πέντε έως δέκα θέσεις για να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη. Μέσα από ειδική εφαρμογή αλλά και μέσω τηλεφώνου θα μπορεί να γίνεται η κράτηση / ραντεβού, αναφέροντας αναλυτικά τη διαδρομή, τα άτομα, τις ώρες παραλαβής / επιστροφής, τις ανάγκες για ξενάγηση, βοήθεια στις αποσκευές και ό,τι άλλη πληροφορία είναι απαραίτητη για τη σωστή εξυπηρέτηση από την κατάλληλη ομάδα (αυτοκίνητο, οδηγό, ξεναγό – βοηθό). Με την παροχή της δυνατότητας αποκλειστικής μεταφοράς αποσκευών, οι αποσκευές των πελατών μας θα μπορούν να μεταφερονται σε οποιοδήποτε μέρος πάνω στο νησί που αυτοί επιθυμούν. Το κόστος ορίζεται προκαταβολικά ανάλογα με την διαδρομή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.  

Σαν εταιρεία, χρειαζόμαστε καλά εξοπλισμένα οχήματα, έμπειρους επαγγελματίες οδηγούς και ξεναγούς κατατοπισμένους στην ιστορία, παράδοση, γεωγραφία της Άνδρου, με κύριο προσόν την ευγένεια και το σεβασμό προς τους πελάτες και το περιβάλλον. Αυτούς θα τους αναζητήσουμε πρώτα στο το νησί μας. Καλύπτοντας τις ανάγκες τις επιχείρησής μας και προσλαμβάνοντας άτομα ικανά, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εργασίας, από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι και μεσήλικες έως τη συνταξιοδοτική ηλικία, ταυτόχρονα ενισχύουμε τα εισοδήματα τους, βοηθώντας στην εξάλειψη της φτώχειας κ της ανεργίας.
     Στόχο μας αποτελεί η αειφορία, η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η επιχείρησή μας προσφέρει εικοσιτετράωρη υπηρεσία και tailor-made εξυπηρέτηση σε χαμηλό κόστος. Δείχνοντας το κοινωνικό μας πρόσωπο, τα παιδιά κάτω των 12 ετών, πάντα συνοδευόμενα από έναν τουλάχιστον ενήλικο ανά 2 παιδιά, επιβιβάζονται στα οχήματά μας δωρεάν, ενώ δωρεάν θα είναι και οι μεταφορές σε συνταξιούχους Ανδριώτες.
Η επιχείρηση μας καλύπτει απόλυτα το κενό των μεταφορών, λύνοντας ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Τα κέρδη από την επιχείρησή μας θα επανεπενδυθούν σε αυτήν, για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας, τον εξοπλισμό μας με οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον, την περιποίηση των δρόμων, κυρίως μετά τους χειμερινούς μήνες.  Επίσης, με γνώμονα την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο νησί μας, ένα από τα πρώτα μας μελήματα θα είναι η επένδυση σε καλά εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα 4Χ4 / Πρώτων Βοηθειών, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, για να προσεγγίζουν δυσπρόσιτα σημεία.


4. PermaSolutions
Ζούμε σε ένα νησί των Κυκλάδων το οποίο, σε αντίθεση με τα περισσότερα, είναι πλούσιο σε αποθέματα υπόγειων υδάτων. Οι αναποτελεσματικοί τρόποι αξιοποίησής που χρησιμοποιούνται αφήνουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού με έντονες ανάγκες σε νερό για την ύδρευση, την άδρευση, την οικιακή χρήση και επιβαρύνουν την οικονομία και το περιβάλλον

Η ιδέα μας είναι η σύσταση μιας εταιρείας, επανδρωμένης από ειδικούς σε ενεργειακές λύσεις με βάση το σύστημα της Περμακουλτούρας (permaculture). Η Περμακουλτούρα βασίζεται στη φιλοσοφία της δημιουργίας βιώσιμων ανθρώπινων οικοσυστημάτων, συμβατών με τα σχέδια της φύσης. Είναι ένα καινοτόμο πλαίσιο για δημιουργία βιώσιμων τρόπων ζωής, μια πρακτική μεθόδος ανάπτυξης οικολογικά αποτελεσματικών, αρμονικών και παραγωγικών συστημάτων που μπορούν ανοιχτά να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη φύση με φροντίδα για τη γη και τους ανθρώπους της.

Μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση οικιακών συστημάτων συλλογής βρόχινων νερών, γκρίζων νερών και στάδγην άδρευσης είναι αυτά στά οποία ειδικεύεται η εταιρεία μας για αρχή. Μετέπειτα, τα αναπτυξιακά μας σχέδια, προβλέπουν επέκταση του συστήματος της Αεικαλλιέργειας (permaculture) σε περισσότερους τομείς, οπώς στην παραγωγή τροφής, στο οικιστικό περιβάλλον, στην ενέργεια, στην ομάλη συμβίωση όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη, στην προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επερχόμενες γενιές. Θα επενδύσουμε σε προγράμματα επιμόρφωσης των ήδη υπάρχοντων αγροτών, κτηνοτρόφων, παραγωγών, οικοδόμων, τεχνιτών, σε εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια ειδικά διαμορφωμένα για το μαθητικό δυναμικό του νησιού και σε επιπλέον ενημέρωση των κατοίκων καθώς και προώθηση έξυπνων ιδεών και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Με την εγκατάσταση συστήματος αξιοποίησης βρόχινου νερού για ύδρευση και οικιακή χρήση δίνεται οικονομική και οικολογική λύση σε πολλές κατοικίες και κτήματα, κυρίως εκεί που δεν υπάρχει δύνατότητα παροχής νερού από το δίκτυο του Δήμου. Με την εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης ημι-ακάθαρτων νερών τα οποία μπορεί να προέρχονται από το μπάνιο, την κουζίνα, το πλυντήριο, παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης τους σε επιλεγμένες χρήσεις όπως στην τουαλέτα, στις οικοδομές καθώς επίσης και στην άδρευση, εξασφαλίζοντας σημαντικότατη μείωση της σπατάλης του νερού με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Με την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ‘στάδγην άδρευσης’ ή άδρευσης με σταγόνες, εξασφαλίζεται οικονομία νερού και εξοπλισμού, μείωση βλαβερών μικροοργανισμών, χωρίς να χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του εδάφους ως προς τη σύσταση, την κλίση ή τη θέση.

Η τεχνολογία προχωρά με αλματώδη βήματα αλλά με τον ίδιο ρυθμό αυξάνονται και τα προβλήματα κάθε είδους σε όλο τον πλανήτη. Μόνο αν μιμηθούμε τη φύση θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη ζωή.


5. Andros Bonding
Ελένη Βόσσου Μαμάη - Αδαμαντία Αντώνογλου - Κωνσταντίνα Σακαρίδη - Μαρία Φαράντου

 
Στην Άνδρο, ένα πανέμορφο νησί τόσο κοντά στην πρωτεύουσα άλλα και όσο μακριά πρέπει, οι μόνιμοι κάτοικοι της την κρατούν κάπως στάσιμη, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ιδέα της κοινωνικής επιχείρησής μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου αγροτικών προϊόντων που έχει ως απώτερο στόχο τη βελτίωση και σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των περιοχών δίνοντας τους ένα κίνητρο να συνεργαστούν για το κοινό τους συμφέρον με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα ο Ανδριώτης να στοχεύει στο κοινό καλό και να μην αποσκοπεί στο προσωπικό κέρδος και μόνο, αναπτύσσοντας παράλληλα αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό, θέτοντας τις κατάλληλες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Η κεντρική ιδέα της επιχείρησης μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα προσπαθήσει να οργανώσει τη συγκομιδή υπαρχόντων εγκαταλελειμμένων προϊόντων όπως εσπεριδοειδή από αγρότες άνεργους ή μεσήλικες που γνωρίζουν τη δουλειά, την επιλεκτική παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων όπως φρούτα και λαχανικά, την καλλιέργεια δημητριακών και βοτάνων που ευδοκιμούν στην Άνδρο και τη διάχυση όλων αυτών, πρωτίστως στις τοπικές αγορές και, αν χρειαστεί, και σε επικερδής ξένες, είτε ως πρώτη ύλη είτε μεταποιημένα, όπως μαρμελάδες, κεραλοιφές, κλπ. Τα προϊόντα μας θα καλλιεργούνται με την αγάπη και το μεράκι των συνεργαζόμενων αγροτών μας χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων αλλά με τις οργανικές ουσίες του εδάφους και το καθαρό νερό από τις πηγές της Άνδρου.
Το κύριο target group είναι οι κάτοικοι της Άνδρου. Σε αυτούς απευθυνόμαστε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αυτοί αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πελατείας στην οποία βασίζεται η οικονομία της επιχείρησης μας.  Κατά τις τουριστικές περιόδους, πρωταγωνιστικό ρόλο στην πελατεία μας θα έχουν οι τουρίστες και επισκέπτες που έχουν υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προτιμώντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην δυνατότητα του πελάτη να υποδεχθεί την παραγγελία του στην πόρτα του με ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία. Υπάρχουν 3000 εξοχικές κατοικίες στο νησί μας, οι οποίες κατοικούνται κυρίως στις διακοπές, στην εξυπηρέτηση των οποίων δίνουμε ιδιαίτερη βάση. Το δίκτυό μας δίνει σε όλους τη δυνατότητα να τραφούν πιο υγιεινά, βάζοντας ταυτόχρονα ολόκληρο τον φυσικό πλούτο της Άνδρου στο πιάτο τους, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

  Επειδή δεν αποσκοπούμε μόνο στο να βγάλουμε στην αγορά τα Ανδριώτικα/τοπικά προϊόντα, αλλά και στο να μπορέσουμε και να γεφυρώσουμε τις σχέσεις των κατοίκων της Άνδρου, έχουμε αποφασίσει να συλλέγουμε από το κάθε χωριό ξεχώριστά, προϊόντα που ευδοκιμούν εκεί, ώστε να μειώσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών. Με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζουμε το οικονομικό πρόβλημα του νησιού, δημιουργώντας μια οργανωμένη αγροτική κοινωνία που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ικανή να ανταγωνιστεί τα εισαγόμενα αντίστοιχα είδη.


Το δίκτυο μας διατηρώντας έντονο κοινωνικό πρόσωπο, θα οργανώνει τακτικά συσσίτια για την ενίσχυση απόρων, ανέργων και ατόμων σε ανάγκη, προσφέροντάς τους επίσης εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και ροφήματα βοτάνων με τις γνωστές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Θα είναι επίσης παρών σε εκδηλώσεις, εορτασμούς και πανηγύρια προσφέροντας αφιλοκερδώς τα προϊόντα του. Το κέρδος θα επανεπενδύεται στην επιχείρηση με στόχο την βελτίωσή της, την προώθησή της και την ανάπτυξη των κοινωνικών σχεδίων της. 



Social Business Idea Proposal Canvas
Andros Bonding
Συλλογικότητα, Ποιότητα, Αυθεντικότητα, Αειφόρος Ανάπτυξη

Δημιουργοί κερδών
ü  Πιο υγιεινή διατροφή – ποιοτικά, βιολογικά προϊόντα
ü  Βελτίωση σχέσεων        συνεργασία, αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη, πρόοδο, καλύτερη  ποιότητα ζωής, οικονομική ανάπτυξη
ü  Αξιοποίηση της γης και προστασία παραδοσιακών καλλιεργειών            αναβάθμιση της περιουσίας των ιδιοκτήτων γης / κτημάτων
ü  Μειώση των απορριμάτων, Διάδοση της μέθόδου compost, Υπηρεσία συλλογής οργανικών απορριμάτων από επιχειρήσεις & χωριά, Οικολογικές, επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες
ü  Επαγγελματική διαθεσιμότητα (νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες, βελτίωση του εισοδήματος)
ü  Αειφόρος αγροτική ανάπτυξη
ü  Αυτοδυναμία, Αυτονομία του νησιού, Ποιότητα ζωής, Υιοθέτηση καλών πρακτικών



Ομάδα Στόχος
ü  Ιδιοκτήτες γης, κτημάτων, καλλιεργειών
ü  Αγρότες, παραγωγοί
ü  Καταναλωτές, Κάτοικοι Άνδρου, Επισκέπτες, Εξοχικές κατοικίες
ü  Άνεργοι αγρότες, εργάτες, άνεργοι νέοι

Υλοποίηση και διανομή
ü  Εντοπίσαμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, βρήκαμε ένα κενό στο συγκεκριμένο πεδίο και σκεφτήκαμε την επιχειρηματική μας πρόταση

ü  Ανταπόκριση στις ανάγκες της ομάδας-στόχου, Προϊόντα προσιτά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, Ραδιοφωνική διαφήμιση / spotSocial Media, Διαφημιστικά Φυλλάδια

ü  Δίκτυα μεταφορών (συνεργασία ή ενοικίαση), Μεταποίηση, Ειδικευμένοι περιβαλοντολλόγοι (γεωπόνοι, μελετητές), Αγρότες, Παραγωγοί, Marketing / Διαφημιστές, Νομικοί σύμβουλοι, Λογιστές, Οργανισμοί πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων (ΔΗΩ)

Ανακουφιστές ανησυχιών

ü  Ενίσχυση μικρών & μικρομεσαίων παραγωγών, οικονομική & αγροτική ανάπτυξη, αναβάθμιση καλλιεργειών, ανάδειξη προϊόντων, αξιοποίηση στις αγορές
ü  Δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα             εύκολα διαθέσιμα, εύκολα προσβάσιμα           διανομή κατ’ οίκον
ü  Οικολογική & κοινωνική προσέγγιση

 Κέρδη
ü  Οικονομικό όφελος
ü  Αξιοποίηση γης / καλλιεργειών
ü  Αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων
ü  Σχέση ποιότητα-τιμής (χαμηλό κόστος προϊόντων)- Οικονομικά συμφέρουσες προτάσεις
ü  Άνεση, ευκολία στην πρόσβαση τοπικών προϊόντων
ü  Διευκόλυνση στη διάχυση των προϊόντων
ü  Εργασία και επαγγελματικής απασχόληση
ü  Καλύτερη οργάνωση και διευκόλυνση σε όλα τα στάδια της αγροτικής παραγωγής (γεωπόνος, γεωργικά μηχανήματα, αγροεφόδια, μελέτες, προώθηση / marketing, πιστοποιήσεις, αγορές)
ü  Ανάδειξη τοπικών προϊόντων, ΠΟΠ
ü  Ευπαρουσίαστα ποιοτικά τοπικά προϊόντα
ü  Σταθερότητα στην διαθεσιμότητα

Δραστηριότητες
ü  Χρηματοδότηση             ΕΣΠΑ, Επενδυτές, Μέτοχοι
ü  Έδαφος, γη, κτήματα, κήποι
ü  Βασικό δίκτυο (Πυρήνας συνεργασίας που θα εφαρμόσει σε πρώτη φάση την ιδέα)

Πηγές
ü  Επενδύσεις από επιχειρηματίες αλλά και από μεγάλο αριθμό αγροτών-μετόχων (φιλοσοφία συνεταιρισμού)
ü  Χώρος του συνεταιρισμού (στέγαση γραφείων, συγκέντρωση & συντήρηση προϊόντων, συσκευαστήριο, (μεταπόιηση ίσως σε μετέπειτα φάση)
ü  Μηχανήματα, εξοπλισμός του συνεταιρισμού
ü  Έμφαση σε εργατικό δυναμικό που κατοικεί στο νησί

Ανησυχίες/Δυσκολίες
ü  Ανταγωνισμός / καχυποψία / επιφυλακτικότητα
ü  Να επιλέξουν τα προϊόντα μας σε σχέση με άλλα πιο οικονομικά
Καταστροφή σοδειάς

Οικονομική βιωσιμότητα:  
1.      Έξοδα:
ü  Κτιριακή υποδομή
ü  Εξοπλισμός
ü  Εργατικό δυναμικό (στελέχωση)
ü  Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής
ü  Δίκτυο μεταφορών - διανομής

2.      Έσοδα
ü  Πωλήσεις τοπικών φρέσκων, συσκευασμένων και μεταποιημένων προϊόντων
Κέρδος από: συνεργασία με Ξενοδοχεία, Τουριστικά καταλύματα, 
Εστιατόρια, Café, Bar
Catering σε γάμους. εκδηλώσεις, επίσημες δεξιώσεις

ü Διεύρυνση δικτύου Σε γειτονικά νησιά, όπως στη Μύκονο 
 (πχ lime & δυόσμος για cocktails) και στη     
Σαντορίνη, που έχουν μεγάλες ανάγκες κ μεγάλη τουριστική περίοδο



Σε ομογενείς στο εξωτερικό

Περιγραφή βέλτιστης πρακτικής

Η βέλτιστη πρακτική μας έγκειται στο ότι η επιχειρηματική μας ιδέα φέρνει σε επαφή άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα με κοινό παρανομαστή την Άνδρο προς μια συνεργασία η οποία θα αποφέρει στην κάθε ομάδα που συμμετέχει το κέρδος που εκείνη έχει ανάγκη ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάγκη, που ευχάριστα δέχεται.
Η επιχειρηματική μας δράση, ικανή να εκπροσωπήσει όλους τους αγρότες του νησιού, είναι βασισμένη στη διαφάνεια και το σεβασμό και συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στη οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα  μεριμνά για την αειφόρο γεωργική ανάπτυξη στην Άνδρο, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των παραγωγών και των εργατών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σοβαρά υπόψιν τις ανάγκες των καταναλωτών.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι ιδιοκτήτες γης που απουσιάζουν για χρόνια από το νησί και δεν έχουν οικονομικές βλέψεις από αυτήν τους την περιουσία, μπορούν να επωφεληθούν συνεργαζόμενοι με το δίκτυο μας, παραχωρώντας τη γη τους προς εκμετάλλευση (με ιδιωτικό συμφωνητικό) με αποτέλεσμα σύντομα να δουν την περιουσία τους να αποκτά αξία.
Οι αγρότες και οι παραγωγοί μπορούν να βελτιώσουν τις τεχνικές τους, να επιμορφωθούν από τους ειδικούς του δικτύου, να διατηρήσουν παραδοσιακές καλλιέργειες, να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους και να εισαχθούν στην αειφορεία. Επίσης, θα ανηκούν σε ένα δίκτυο το οποίο θα εγγυάται προστασία των αγροτικών τους συμφερόντων, συσπειρώνοντάς τους στο συνεταιρισμό.

Οι καταναλωτές, οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στα χέρια τους αγνά, τοπικά προϊόντα από την άνεση του σπιτιού τους με πιστοποίηση στην ποιότητα, με σχέση ποιότητας – τιμής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, δημιουργώντας έτσι συνθήκες επιλογής του τόπου ως μόνιμης κατοικίας από περισσότερες οικογένειες..
Οι εξοχικές κατοικίες (υπολογίζονται στις 3000) και οι επισκέπτες τους θα μπορούν να απολαμβάνουν ό,τι το αγαπημένο τους νησί παράγει με μια απλή ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία, χωρίς να αναζητούν το κάθε τι ξεχωριστά, σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο της ξεκούρασής τους.
Οι τοπικές αγορές και τα καταστήματα θα μπορούν να διαθέτουν εποχιακά τοπικά προϊόντα χωρίς το κόστος των μεταφορών και την ταλαιπωρία των αγαθών από τις μετακινήσεις, κρατώντας τους πελάτες τους ευχαριστημένους.



Τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύμματα και οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, café, bars, θα έχουν εγγύηση ποιότητας, σταθερότητα στη διαθεσιμότητα και εύκολη και άμεση πρόσβαση στα προϊόντα της επιλογής τους.
Οι άνεργοι, νέοι κ μεγαλύτεροι, με σπουδές ή όχι, όπως και τα χαμηλά εισοδήματα θα μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος του εργατικού δυναμικού του δικτύου μας και να δουν το μέλλον τους σε μια καλύτερη βάση, αποτρέποντας πολλούς από τη σκέψη της εγκατάλειψης του νησιού ή της ενασχόλησής τους με ανθυγιεινές ή / και εθιστικές συνήθειες.
Οι αποδέκτες των προϊόντων μας σε ένα διευρυμένο δίκτυο άλλων νησιών, της Αθήνας αλλά και του εξωτερικόυ, όπου υπάρχει ισχυρή η Ελληνική ομογένεια, με στήριξη μας από τους εκεί Ανδριώτες, θα επωφεληθούν και διατροφικά, έχοντας πρόσβαση σε πολύτιμα αγαθά του τόπου μας, και οικονομικά, διαχειριζόμενοι αυτά στις εκεί αγορές.
Τέλος, η δυναμική παρουσία του δικτύου μας σε εκδηλώσεις, παραδοσιακά πανηγύρια (την αναβίωση πολλών θα επιδιώξει), αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συλλόγους, σχολεία και γηροκομεία, ακόμα και σε γάμους και επίσημες δεξιώσεις, άλλοτε προσφέροντας αφιλοκερδώς τα προϊόντα του και τις κοινωνικές του  υπηρεσίες και άλλοτε αναλαμβάνοντας το κομμάτι του catering, όχι μόνο θα ανακουφίσει τον πόνο κάποιων ευπαθών ομάδων αλλά και θα δώσει ευκαιρίες για χαρά, διασκέδαση, χορό ενώνοντας όλους τους ανθρώπους όλων των περιοχών σε μια μεγάλη γιορτή, τη γιορτή του να μοιράζεσαι, να προσφέρεις, να συνεργάζεσαι, να απολαμβάνεις μαζί.